top of page

Öğrenmeyi Öğrenmek - 2

Neden uluslar arası seviyede eğitim durumumuz iyi değil? Ortalamanın altında?


Çünkü biz bilgiyi görüyoruz, duyuyoruz ve bilgiye dokunuyoruz (yazıyoruz). Sonra eve gidiyoruz ve o bilgiyi sonraki günlerde ve -en önemlisi- sınavda hatırlamak için sürekli test çözüyoruz. Bu sefer öğretmen olmadığı için sadece görüyoruz ve yazıyoruz. Şanslıysak özel öğretmenimiz sayesinde duymaya devam ediyoruz. Sınav günü geldiğinde hala büyük kaygıyla o bilgiyi hatırlamaya çalışıyoruz. Hatırlayabilirsek ve doğru işaretlemeleri yaparsak "iyi" dedikleri okullarda okuyoruz. Diğerlerimizse ortalama liselerde, ortalama hayatın onlar için yazdığı senaryoda debeleniyor.


İşte bunu değiştirmenin ve 10 yıl sonraki PISA Testi'nde başarılı olmanın yolu ÖĞRENMEYİ ÖĞRENMEKTİR!



Tamam da nedir bu öğrenmeyi öğrenmek?


İşin özü yöntemleri keşfetmek ve yöntem geliştirmektir. Bilgileri keşfederek öğrenme, eleştirme, yorum yapabilme ve sonunda keşfetme sürecinde öğrenilen yöntemi uygulamak ve geliştirmektir. "Neden?" sorusunu sormak ve kesin sonuçlar olsun ya da olmasın üzerinde kafa patlatmaktır.


Mesela okullarda ders çalışın denir fakat ders çalışma teknikleri üzerine konuşulmaz, tartışılmaz. İyi öğrenci olun denir ama öğrenciliğin ne olduğunu kimse konuşmaz, düşünmez. Kitap okumak çok önemli denir. Hatta okul saati içerisinde 15-20 dakika fazladan kitap okuma saati eklenir ama kitap okumanın gerçek faydaları üzerine tartışma yapılmaz.


Öğretmenler tarafından verilen proje ödevlerinin çoğu internet üzerinden kopyala/yapıştır şeklinde yapılır. Bunu herkes bilir. İsyan eder. Ama hiçbir şey yapmaz. Mesela bunun üzerinde tartışmalar yapılsa nasıl olur? Mesela öğrencilerle birlikte bunun bir sorun olup olmadığı tartışılsa? Belki proje ilgilerini çekmiyor. Belki proje üzerinde özenle duran öğrenciyle kopyala/yapıştır yapan öğrenci aynı puanı aldığı için adaletsizliğe maruz kalmamak için çocuklar böyle bir yöntem uyguluyor?

17 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page