top of page

Sınava Hazırlanan Sporcular - 3

2. Plan ve Program Yap!


Sınava ister 4 yıl ister 1 yıl kalmış olsun, hedeflerini gerçekleştirmek için elinde bir planın ve o planı uygulayacak programın yoksa işin zor. Plan ve program senin başarı stratejindir. Stratejin yoksa ihtimallere açık hale gelirsin. Tesadüfler, şanslar etrafını sarar ve kontrolü kaybedersin.


Bir strateji oluşturman için okulundaki rehber öğretmeninle görüşebilirsin. Antrenörünle görüşebilirsin ya da eğitim koçlarından destek alabilirsin. Hatta hem sporcu olup hem de sınavda başarılı olmuş birini bulup ondan destek isteyebilirsin.


Bu konuda ısrarcı olmalısın. Unutma ki "Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardır."


3. "Hayır!" Demeyi Öğren!


Başarının formülünü bulmaya çalışırsak, başarılı insanların sahip olduğu özelliklerden bazı fikirler elde edebiliriz. Çalışmak, vazgeçmemek, planlı olmak gibi. Başarısızlığın formülü çok daha kolay ifade edilir.


Başarısızlık = Hayır Diyememek



Şimdi hayal etmeni istiyorum. Tam dersine oturmuşsun. 2 saat çalışacaksın sonra da antrenmanına gideceksin. Yani önünde ders, antrenman, dinlenme, gidiş geliş toplamda planlanmış 5 saatin var. Birinci saat bitmiş. Ufak bir ara vermişsin ve arkadaşından mesaj gelmiş "Şu videoyu izlesene!". O videoyu açtığın anda seni başka videolar, arkadaşınla olan konuşmalar bekliyor olacak. Ki oluyor. Bir saatte böyle geçiyor ve tüm odağın yok oluyor. Canın antrenmana gitmek de istemiyor ve sonunda 4 saatin boşu boşuna geçiyor.


Halbuki o mesaja bakmayıp HAYIR deseydin, muhteşem verimli bir 5 saat geçirecektin.


Sevgili dostum, bir hedefin varsa ve o hedefini gerçekleştirmek için zamanın kısıtlıysa seni hedefinden alıkoyacak her şeye hayır demelisin. Çünkü bu hayır dediklerine gelecekte bolca evet diyebilirsin. Ama bugün zamanını boşa harcadığın işlere EVET dersen gelecekte istemediğin şeylere HAYIR diyemeyecek duruma gelebilirsin.

2 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page