top of page

Age Of Empires'tan Ne Öğrenebiliriz? - 3

Age of Empires'ta iki kaybeden strateji vardır. Biri sürekli savunma yapmak diğeri de sürekli saldırı yapmak. Çünkü bu oyunda "sürekli" aynı şeyi yapmak demek aynı tür askerleri üretmek demektir. Aynı tür askerler aynı kaynakları tüketerek üretilir ve karşı takımın savunmasına da aynı birimde zarar verir. Bu da karşı takımın farklı bir yöntemle seni yenmesine neden olur. Sürekli saldırı, karşı atak olduğunda sürekli savunma demektir ve bu da oyunu kaybetmeye neden olur.



Hani meşhur bir söz var. "A planı işe yaramazsa alfabede 28 harf olduğunu unutmayın." diye. Bu sözü burada tartışmayacağım ama bu tarz sözler ve bakış açıları yüzünden zaman kaybediyoruz. Bir hedefe doğru giderken multidisipliner yaklaşımda olunmalı ve çoklu kaynaklardan faydalanılmalıdır. Warren Buffet'ın dediği gibi "Yatırım yaparken tüm yumurtaları aynı sepete koymayın.". Çünkü o sepet düşerse tüm yumurtalar kırılır. Onun yerine farklı sepetler ayarlanmalı, hatta bazı yumurtalar tavuğun altında kalmalıdır. İşte o zaman yatırımlardan kazanç sağlanır.


Age of Empires oyunu başlar başlamaz kaynak kullanımı-savunma-saldırı olarak bütünsel bir yaklaşım ele alınmalıdır. Karşı takıma saldırı yapıldığı anda barakalarda yeni askerler çıkarılırken kaynaklar sürekli hale getirilmelidir. İşte örnek alacağımız strateji!


Gerçek hayatta Age of Empires'in bu dersini nasıl kullanabiliriz?


Kendinizi sınırlamayın. Bir konuda uzman olun ama birçok konu hakkında araştırma yapın ve öğrenin. Mesleğinizi seçerken o mesleğin etki ettiği yan meslekleri de tanıyın öğrenin. Öğretmenseniz işiniz öğrencilerledir. O zaman öğrencilerinize etki edecek araçları keşfetmeli ve kendinizi geliştirmelisiniz.


Bir işi yaparken en az 3 farklı yöntem ve plan geliştirmeli ve bir arada uygulamalısınız. Örneğin sporda başarılı olmak istiyorsanız, kendinize yıl içerisinde 3 farklı hedef maçı belirlemeli ve her maç için ortak programlar hazırlamalısınız. Bu kendinizi ölçmenizi sağlar.


Üçüncü konu:


3. Yeniden Başlamaktan Çekinme!

1 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page