top of page

Aşama Aşama Spor Kulübü Nasıl Açılır?

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2020

Spor kulübü nasıl kurulur? Ben bunu tecrübelerime dayanarak sizlerle adım adım paylaşacağım. Herkese şimdiden kolaylıklar diliyorum!




1.Adım: Dernek Kurma

  • Dernek nasıl kurulur?

  1. İsim Bulma: Derneğinizin bir ismi olması gerekir. Bu isim diğer derneklerin isminden farklı olmalıdır.

  2. Yönetim: Derneğinizin ilk kurulumu için 7 kişiye ihtiyaç vardır.

  3. Amaç: Spor kulübü kuracaksanız, isminde bu geçebilir. Örneğin: "Hisarlı Gençler Spor Kulübü Derneği" ya da "Tavşanlı Emekli Öğretmenler Derneği" gibi. "Derneği" ifadesi sonda geleceğinden kulüp isminde "Spor Kulübü" ibaresi geçmelidir.

  4. Tüzük: Derneğinizin faaliyetleri, yardım toplama yöntemleri, üye çıkarma, üye alma, şubeli mi şubesiz mi olacağına dair tüm bilgiler tüzükte yer alır. Spor kulüpleri için dernek tüzüğünüzde 2 ibarenin mutlaka bulunması gerekir: 1.İbare: Kulübünüz hangi spor branşında ya da branşlarında eğitim verecekse ve lisanlı sporcu yetiştirecekse o branşlar tüzüğün "amaç" bölümünde mutlaka yer almalıdır. Siz bir Futbol antrenörü ya da Eskrim antrenörü olabilirsiniz. İlk aşamada kendi branşınızdan sporcular yetiştirmeyi amaçlayabilirsiniz. Ama size tavsiyem; mutlaka farklı branşları da tüzüğünüze ekleyin. Cimnastik, Masa Tenisi, Futbol, Basketbol veya ilçenizde potansiyeli olan farklı bir kulüp de olabilir. Çünkü ileride bu branşları da aktif hale getirmek isteyebilirsiniz. 2.İbare: Yardım toplama ile ilgili bölümüne mutlaka "kurs", "eğitim hizmetleri" ve "eğitim materyalleri" ibarelerini de ekleyin. Sonuçta bütün kulüpler, aldıkları aidatlar ve bağışlar sayesinde dönüyor. Bu ibarelerin tüzüğünüzde bulunması, sizin yaptığınız işin resmiyetini gösterecek. Tüzük örneklerine nasıl ulaşabilirim? Herhangi bir il dernekler sitesinden ulaşabilirsiniz. Ben şuraya bitane bırakayım: * Şubeli Dernek Tüzüğü Örneği * Şubesiz Dernek Tüzüğü Örneği

  5. Dernek Kuruluş Bildirimi: Burada derneğinizin yeri ve 7 üyenin bilgileri yer alır. * Dernek Kuruluş Bildirimi Örneği

  6. Yazışma Listesi: 3 kişiden oluşan bu listede, derneğinizin yazışma işlerine kimlerin bakacağını belirtmiş olursunuz. * Yazışma ve Tebligat Listesi Örneği

  7. Kat Sahiplerinin Oy Birliği Kararı: Burası özellikle dövüş ya da Fitness salonları kuracaklar için önemli. Dövüş sporları genellikle apartman altlarındaki dükkanlara kurulurlar. Haliyle dernek de spor salonumuzun içi olur. Derneği kurmadan önce apartman sakinlerinin imzalarını almanız gerekmektedir. * Apartman Sahipleri Dernek Muvafakatnamesi Örneği

  8. Kira Kontratı: Dernek yerinizi kiraladığınıza dair fotokopiciden aldığınız herhangi bir kira kontratıdır. * Kira Kontratı Örneği

  • Dernek Kuruluş Belgeleri

Diyelim ki yukarıda yazan tüm belgeleri hazırladınız. Sıra bunlardan kaçar adet çıktı almanız ve hangi dernek defterlerini edinmeniz gerektiğinde!


3 ADET: 7 Kurucu üye tarafından her sayfası imzalanmış TÜZÜK.

2 ADET: İmzalı Dernek Kuruluş Bildirimi.

3 ADET: İmzalı Yazışma Listesi.

2 ADET: Kira Kontratı


  • Dernek Defterleri

Bu defterler dernek faaliyetlerinizi sürdürdüğünüz sürece bulunmalıdır. Bu defterlerin bir çok farklı tasarımı var. İlçenizdeki dernek bürosuna gidip hangi defterleri edinmeniz gerektiğini sorun. Onlar size hangi kırtasiyeden alabileceğinizi söyleyecektir. Ben şahsen internetten 10 katı fiyatına almıştım. Gidip sorduğumda defterleri iade ettim. Teşekkürler Kütahya ve Tavşanlı Dernekler Ofisi! Peki dernek kuruluş defterleri neler?

  1. Üye Defteri

  2. İşletme Defteri

  3. Karar Defteri

  4. Evrak Kayıt

  5. Alındı Belgesi / Makbuz

ÖNEMLİ NOT: Bu defterleri dernek başvurusu yaptığınız il veya ilçe dernek ofisinden onaylatmanız gerekiyor ki zaten onlar sizi yönlendiriyor.


Bu aşamaların tamamını dernekler şefliğine gidip aşama aşama onlara danışarak da yapabilirsiniz. Şahsen ben internetten öğrenemediğim tüm bilgileri dernek ofisinden öğrendim. Çok yardımcı oldular. Buradan Tavşanlı İlçe Dernekler Büro Şefliği'ndeki İsmail ve İbrahim beye yönlendirmelerinden ötürü yürekten teşekkür ediyorum.


Şimdi gelelim kulübü kurmaya!


2.Adım: Spor Kulübü Kurma

  1. Spor kulübü kurmak için önce derneğinizin faaliyete geçmesi gerekiyor.

  2. Kulübünüz kurmanın en kolay yolu, ilinizin gençlik spor müdürlüğü sitesindeki kulüp kurma ile ilgili bölüme gelmektir. Burada her şey belirtilir.

  3. Kulüp kurma işlemleri ilinizin büyüklüğüne göre değişir. İstanbul'daysanız 15 günü bulabilirken Kütahta'da bir hafta içinde kuruluş gerçekleşir.

  4. Kulüp kurmak için 2.kademe antrenör olmanız şarttır. Eğer "ihtisas" kulübü kuracaksanız 3.kademe antrenörlük belgesi gerekir.

  5. Bankadan hesap açmanız gerekecektir. Kamu bankalarından "DERNEK KARAR DEFTERİ" üzerinden aldığınız kararla 1-2 gün içerisinde hesap açabilirsiniz.


Kulüp kurmakla ilgili diğer önemli bilgiler:

  • Her yıl beyanname vermeniz gerekir bu nedenle beyanname tarihlerini kaçırmayın.

  • Kurs açtıysanız, aldığınız tüm aidatlar için makbuz kesin.

  • Yönetim kurulunuzu seçerken, kolay ulaşabileceğiniz güvenilir kişiler seçin. Çünkü karar alırken yönetim kurulunuzdan imza almanız gerekmektedir. İmzaları hızlıca almanız size büyük kolaylık sağlayacaktır.


Bu konuda sorularınız ya da katkılarınız varsa yorum kısmına yazabilir ya da moalimci@gmail.com'a mail atabilirsiniz.


 
509 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page