top of page

Disiplin, Başarının Oksijenidir.

Disiplin nedir? Sadece okulda alınan bir ceza türü müdür? Üzerine düşündüğümüzde disiplinin kazanılan ve sürdürülen bir tutum olduğunu görürüz.


Önce TDK'ye bir bakalım:


Disiplin: Topluluğun düzenine, yazılı ve yazısız kurallarına uyma durumu.



Disiplin kelimesi, Fransızca'dan dilimize geçmiştir. "1.Eğitim, 2.Terbiye, 3.Öğretim" dalı anlamına gelmektedir.


Anlaşılan o ki, disiplin kelimesi "eğitim" ile bağdaşır. Eğitimin tanımı ise genel haliyle davranış değişikliği yaratmaktır.


O zaman disiplinli olmak, davranış değişikliği yaratır mı?


Tanıma göre; evet!


Peki başarı için davranış değişikliğine ihtiyacımız var mı?


Einstein'ın herkesin bildiği ama pek de önemsenmeyen bir sözünü hatırlatmak isterim:


"Problemi, onu yaratan zihinle çözemezsiniz."


Hayatın her alanında oluşan problemler, kişinin o problemi yarattığı anda olduğu halinin yansımasıdır. Bunun en bariz örneği bağımlılıklardır.


Kişinin sahip olduğu travmalar nedeniyle oluşan bağımlılıkları genellikle neye bağımlı ise onu bırakmasını sağlayarak yapmaya çalışırız. Halbuki o kişinin olduğu halini belki sahip olduğu hastalığı oluşturmaktadır. O hastalık ya da travma ortadan kalkmadığı sürece kişi sigarayı bırakır fakat çikolata yemeye başlar.


Şimdi bunun başarıyla ne ilgisi var?


Başarısızlık bir sonuçtur. Kişi bir hedef doğrultusunda çaba gösterir ve o hedefe ulaşamazsa başarısız olmuş olur. Bizler başarısızlığın altındaki nedeni sorguladığımızda yapılan veya yapılmayan birçok şeyle karşılaşırız. Kişi öğrenciyse ve başarı saydığı seviyeyi bir türlü ulaşamıyorsa "DİSİPLİN" kazanması gereken bazı durumların olduğunu kabul etmesi gerekir. Belki ders çalışma düzeninde belki de çalışma düzeyinde sorunlar vardır. Bunları farkettikten sonra DİSİPLİN tutumuyla yeni davranışını sürdürmelidir.


İşte yukarıda bahsettiğim Einstein'ın sözünü burada vurgulamamız gerekiyor. Bir problem varsa o problemi aynı davranışlarla, aynı zihin yapısıyla ve aynı tutumla çözmek mümkün değildir.


Disiplin kazanmak, yeni bir tutumu da beraberinde getirir.


Prof. Dr. Acar BALTAŞ, disiplini "Bir işi sürekli yapabilmek." diye tanımlar. Peki başarılı insanları incelediğimizde neyi görürüz?


SÜREKLİLİK!


Başarı, arada bir yapılan değil; SÜREKLİ yapılan işlerin sonucudur.


İnsan, disiplinli olduğunda aslında kendisini başarıya götürecek eylemleri sürekli olarak tekrarlar.


Okulda ve TKO'da (Tavşanlı Karate Okulu) öğrencilerime devamlılığın önemini anlatırım. Disiplinli olmanın, bir işi sürekli yapabilme gücü olduğunu vurgularım. Özellikle çağımızda, odak dağıtıcı milyonlarca etkenin olduğunu düşünürsek, disiplinli olmak büyük bir ayrıcalıktır.


  • Başarı, disiplinli bir çabadır.

  • Başarı, sürekliliği sever.

  • Başarı, tekrara aşıktır.

  • Başarının oksijeni DİSİPLİNDİR!


Peki sizin düşünceleriniz neler? Lütfen yorum yazarak bu fikre siz de olumlu ya da olumsuz katkıda bulunun.


Teşekkürler.

 
42 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page