top of page

İleri Görüşlülük mü Kahinlik mi?


Hangisini istersin? Geleceği;

Doğru tahmin etmek mi?

Bilmek mi?

Tasarlamak mı?

Başarılı insanlar, gelecekte yapacaklarını söyledikleri işleri gerçeğe dönüştürdükleri için başarılılardır. Bir zaman aralığının başında, gerçekleştireceğini söylediği şeyi gerçeğe dönüştüren kişiler, istedikleri ya da vaad ettikleri sonuca ulaşırlarsa "Yapacağım dedi ve yaptı!" derler.

Peki bu geleceği bilmek midir, tasarlamak mıdır, tahmin etmek midir?

İnsanlarda, geleceği bilme takıntısı vardır. Çünkü gelecek bilinmez olarak görülür ve bu nedenle insanlar kendilerini, inançlarını, yatırımlarını ya da hayatlarıyla ilgili her ne varsa, etraflarındaki tecrübelerden faydalanarak gerçekleştirirler. Bu nedene geleceği, geçmişin yansıması olarak görmeyi alışkanlık halinde sürdürmekteyiz.

Geleceği bilme oyununda %50 bir ihtimale sahibiz. Bu nedenle geleceği tahmin etmenin Yazı-Tura atmaktan pek de farkı yoktur. Fakat, geleceği tasarlamak herkesin kolaylıkla yapabileceği, her ihtimale karşı hazırlık ve fırsat içeren bir yaklaşımdır.


Geleceği nasıl tasarlarsın?

Tarifi çok basit:

1 Beceri - 2 Uygulama

Geleceğinizi tasarlamak için sahip olmanız gereken beceriniz PROBLEM ÇÖZME BECERİSİDİR.

Gelecekte ne mi olacak?

Bir sürü problem!

Bunu olumsuz ve karamsar bir ruh haliyle yazmıyorum. Kendi yorumunuza göre, küçük-büyük yüzlerce problem sizi bekliyor. Eğer problem çözme becerisine sahipseniz, geleceğiniz için koydunuz tüm hedefleri başarıyla gerçekleştirirsiniz.

Peki geleceğimizi tasarlarken ki uygulamalarımız neler?

1. Uygulama: Hedefler Koymak:

İster sınav kazanmak olsun, ister bir girişiminizi başarıya ulaştırmak. Ne olursa olsun, hedeflerinizi net olarak ortaya koymalı ve o hedef için aklınıza gelen adımları atmalısınız.

2. Uygulama: Değerlendirme:

Attığınız her adımı gözden geçirin. Aynı bilim adımı gibi. Deney protokolleri oluşturun. Sonuçları izleyin. Aşamaları kaydedin. Çok güvendiğiniz noktalarda bile istediğiniz sonucu alamıyorsanız, boşverin! İşe yaramayan teoriyi çöpe atın! İşe yarayanlarla hedefinizi gerçekleştirmek için bir sonraki adıma doğru ilerleyin.

Sitemde yayınladığım "Girişimciler İçin Nutuk'tan Notlar" kitabımda, Atatürk'ün ileri görüşlülüğünün temeli olan bu yaklaşımlarından ayrıntılarıyla bahsettim. Oradan da inceleyip, geri bildirimlerinizi bana yazabilirsiniz.

Teşekkürler.


18 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page