top of page

"Hocam bu sene sınavdan dolayı devam etmeyeceğiz. Hakkınızı helal edin..." Tanıdık geldi m


26 Eylül 2018'de bir Facebook ve Youtube üzerinden bir video yayınladım. Videonun konusu, spor yapmanın dersleri olumsuz etkilemeyeceği idi.

Videoya şuralardan ulaşabilirsiniz:

Youtube için:


Facebook için:


Videoyu yayınlayayı 2 gün oldu. Şuan 6 binden fazla kişi izledi. 160'ın üzerinde paylaşım oldu. Onlarca da yorum geldi. Paylaşlımları ve yorumları incelediğimde, antrenörler ve velilerin ağırlıkta olduğunu gördüm. Antrenörlerimizin bu konuya olan eğilimini çok iyi anlıyorum. Çünkü onlar sporcularına çok yoğun emek harcıyorlar. Yediklerinden, içtiklerine kadar takip ediyorlar. Yarışmalara götürüyorlar. Psikolojik onca süreçten sonra sporcuyu belli bir seviyeye getiriyorlar.

Sonunda veliden bir mesaj geliyor: "Hocam bu sene sınava gireceği için devam etmeyeceğiz. Emeğinize teşekkürler. Hakkınızı helal edin."

Antrenörler için, çok yıpratıcı bir durum. Ülkemizde küçük büyük her kulüp, binlerce sporcusunu, sınav kaygısıyla kaybediyor. Peki o çocuklar tekrar spora dönüyor mü? Büyük çoğunluğu: HAYIR!

Videoyu paylaşan ikinci kitle: VELİLER! Beni en çok mutlu eden de buydu. Demek ki, çocuklarının derslerinin dışında bir hayatı olduğunu bunu hakettiklerini düşünen veliler de var. Zaten biliyoruz ama en azından bizim hazırladığımız ve buna benzer videolarla tepkilerini ortaya koyabiliyorlar.

Şimdi gelelim bu konuyu bağlamak istediğim meseleye!

Sadece test çözen çocuklar, gelecekte çözdükleri testin sağladığı hayatı yaşacaklar. Bu hayat ise açıkça görülüyor ki, diploma alma üzerine olacak.

200 üniversiteye sahip ülkemizde, diploma almak sanıyorum çok da zor değil. Ekonomik çalkantıların olduğu ve en az 5-6 sene daha çalkantıların sarsıntılara dönüşeceği bu dönemde, devletimiz başta olmak üzere her firma küçülmeye gidiyor. Devletimiz tüm kurumlarda %35 küçülüyor. Ardarda gelen iflaslar ise özel sektörün yaşadığı sorunların ufak bir yansıması olarak görülebilir.


Basit bir google araması ile karşılaştığım sonuç...

Günümüzde, devlet garantisi ve düzenli maaşı nedeniyle her gencin ve ailenin hayali olan öğretmenlik mesleğindeki devlet alımlarına baktığımızda ise;

2016'da 14.000 (Başvuru Sayısı: 333.532)

(Başvuru sayısının %4'ü kadar alım yapılmış.)

2017'de 20.000 (Başvuru Sayısı: 208.125)

(Başvuru sayısının %9'u kadar alım yapılmıştır. Ayrıca 2016'dan sonra atamalar "Sözleşmeli Öğretmenlik" kapsamında, doğu illerine yönelik yapılmıştır.)

Yukarıdaki rakamlara baktığınızda "E tamam devlet daha fazla öğretmen almış işte!" diyebilirsiniz ama durum gerçekte bambaşka.

Öğretmen alımları, KPSS dışında, mülakat ve sonrasında yönetici ve idarecilerin değerlendirme süreçlerinden geçerek devam etmekte. Ek ders ve maaşlar da farklılaşıyor. Ülkemizde her köşe başı üniversitenin öğretmenlik bölümlerinden mezun olmak kolay olsa da atanmak bir hayli zor...

Geçmişte başarılı olmak isteyen birine destek vermek "hayal satmak" olarak algılanıyorken, artık devlete kapak atmak amacıyla çocuklarımızı yönlendirmek en büyük hayal satıcılığıdır!

Çocuklarımız, halen bu doğrultuda yetiştiriliyor ve gelecek hiç de öyle değil...

Son zamanlarda "yapısal reformlar" adı altında ağır sanayi, yazılım, yapay zeka ve robotların isimlerini bol bol duyuyoruz. Eğer duymuyorsanız, izlediğiniz kanalları değiştiriniz çünkü kendinize ve geleceğinize, daha doğrusu ülkenizin geleceğine ihanet ediyor olabilirsiniz...

Gelecek, bambaşka bir yönde şekilleniyor. İnternet dünyanı tamamen baştan ele alıyor. Ama bizim çocuklarımız bunu sadece Youtube videolarından SEYREDİYOR!

Çocuklarımızı 8-10 saat bir sıraya mahkum ederek, sürekli test çözdürüp başarılı olmalarını bekleyerek onlara sadece işkence ediyor ve geleceklerini karartıyoruz.

Burada çok ince bir ayrıntı söz konusu! Ben test çözmek ve ders çalışmak yanlıştır demiyorum. Sadece bu yaptıklarımızın şeklini geleceğe uygun yeniden ele almamız gerektiğini söylüyorum.

Peki gelecekte çocukları neler bekliyor?

Bununla ilgili size 7 tane link bir de video paylaşıyorum. Lütfen inceleyin:

Emin Çapa - Geleceğin Meslekleri


Peki bunun sporla ve sanatla ne ilgisi var?

Çocuklar, çok yönlü yetişmelidir. Uzmanlaşmış mesleklerinin dışında, kendilerini çağa uygun olarak donatmalılardır. Bu ülkelerin kültürlerinde yeni açılımlar da getirecektir. Kültürler de bir toplumun günlük yaşamını oluşturan en önemli sözsüz kanunlardır. İki insanın kendi arasında yaptığı konuşmanın kalitesi kültürün bir sonucudur ve kültürümüz, geleceğimizi şekillendiren ve bizi dünyada daha zengin ve refah dolu yapacak, daha üretken yapacak şekilde yeniden şekillenecektir.

Spor yapan çocuk, zihinsel ve fiziksel sınırlarının farkına varır ve bunları aşmak ister. Sabır gücü ve mücadeleciliği artar. Zihinsel aktivitelerini tam kapasite kullanır. Strateji kurmayı öğrenerek, sahip kaynakları hedefleri için kullanma becerisi geliştirir.

İşte bu nedenle çocuklar teste mahkum edilmemelidir!

Son olarak;

Sevgili aileler, öğretmenler ve yöneticiler!

Çocuklarımıza yapacağımı en büyük iyilik, onlara gelecekte ihtiyaç duyacakları bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

#facebook #youtube #paylaşım #mustafaoğulcanalımcıpaylaşımları #sporyapmakderslerietkilermi #sporyapmanınfaydaları #sporunfaydası #etkilidersçalışma #dersprogramıyapma #dünyakarateşampiyonu #MustafaOğulcanAlımcı #dm #instagram #sınavsistemi #sınav #lgs #öss #lys #ktk #amatörsporkulübü #kulüpler #sporkulübü #antrenör #antrenörlükbelgesi #videopaylaşımı #veliler #velilerinwhatsappgrupları #testçözmek #yardımcıkaynak #diploma #üniversite #üniversitesınavı #üniversitelininyaşamı #fima #şirket #işbaşvurusu #iflas #soniflashaberleri #günceliflashaberleri #kpss #öğretmenlik #kpssbaşvurusu #yıllaragörekpssbaşvurusu #yıllaragöreöğretmenataması #devletkadrosu #öğretmenataması #sözleşmeliöğretmenlik #ekders #sonekders #özeleğitimdeekders #maaş #maaşfarkı #promosyon #maaşzammı #2019maaşzammı #hayalcilik #hayalkurmak #hayalsatmak #hayallerininpeşindenkoşmak #devletekapağıatmak #devletekapakatmak #çocukyetiştirmek #ergenlik #ergenpsikolojisi #evebeynlik #etkiliannevebaba #yapısalreform #ağırsanayiüretimi #yapayzeka #yazılım #yazılımmühendisliği #robotlar #arifve216 #roborlarınnesli #televizyon #televizyonizlemek #ziyaselçuk #millieğitim #internet #geleceğininterneti #girişimcilik #girişimcilikekosistemi #youtubekanalı #TavşanlıKarateOkulu #aboneol #okulsırası #okulmasası #kaynakkitaplaryasaklandı #dünyahalleri #serdarkuzuoğlu #eminçapa #geleceğinişleri #geleceğinmeslekleri #yokolanmeslekler #kültür #şive #ağız #türkkültürü #osmanlıkültürü #kültürleşme #kültürlenme #sporkültürü #modakültürü #beyingelişim #sınırlar #sınırlarınıbilmek #fiziksel #fizikseletkinlik #özeleğiitm #örgüneğitim #yaygıneğitim #halkeğitim #halkeğitimmerkezleri

8 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page