top of page

Alışkanlıkların en güzeli...


Beni tanıyanlar, en çok kullandığım iki sözcüğün "POTANSİYEL" ve "ALIŞKANLIK" olduğunu bilirler. Bu iki sözcük yaşamımın temelini oluşan sözcüklerdir.

Bir işte potansiyelimin olup olmadığını sezdiğimde, onu yapmaya girişirim. Sırf tecrübe olsun diye. Meraktan. "Bu işin sonu nereye gidecek?" diye merak ederim ve o tecrübenin içine dalarım.


Eğer o tecrübe benim için özel bir değer taşıyorsa onu hayatıma katmak isterim. Fakat ilk başta çoğu zaman başarılı olamam. Çünkü, yeni bir değer üretmek tekrarlanan davranışların ve fikirlerin sonucudur. Değer, hayatta yapılan her işin neden yapıldığını temsil eder. İnsanların değerleri ancak alışkanlıkları sonunda ortaya çıkar.

Alışkanlıklar da temelde bir şeyi tekrarlamakla elde edilir. Tabi burada yine Anthony Robbins'e dönmek istiyorum. "Pratik yapmak mükemmelleştirmez. Mükemmel pratik mükemmelleştirir!" diyor kendisi. Müthiş bir yaklaşım!

Benim hayatımdaki en sevdiğim alışkanlığım ise erken uyanmaktır.

Öğretmen ailesi olduğumuzdan ve babamın yemekte hep birlikte olma tutumundan kaynaklı olarak, bir de 90'lı yıllarda okulların sabah 06.30-07.00 saatlerinde başlaması nedeniyle, tüm aile 5'te ayakta olurdu. Kahvaltı yapılmadan asla evden dışarı adım atılmazdı.

Benim tercihim olmadan kazandığım bir alışkanlık!

Erken uyanma alışkanlığı!

Şuan 26 yaşımdayım. Haftaiçi, antrenmanlar nedeniyle yorgun ve geç saatlerde yattığım oluyor. Fakat sabahları ne yapıp edip erkenden uyanıyorum. Kendi projelerimi, okul işlerimi veya araştırmalarımı yapabiliyorum.

Bir kitapta okumuştum ve bir Çin atasözüydü :"Bir çiftçi 365 gün boyunca Güneş'ten erken uyanırsa; zengin olur!" diyordu.

Benim yaşamım da erken uyanma alışkanlığım sayesinde zenginleşti diyebilirim.

Hayatımda gerçekleştirdiğim tüm hedeflerimin planlarını sabah erken saatlerde yapmışımdır.

Üniversitede erkenden uyanıp ders çalışmışımdır.

Sabah 5'te uyanıp, bütün İstanbul uyurken Boğaz'da harika koşular yapmışımdır.

Ve halen bu alışkanlığımı sürdürmekteyim.

2015 yılında da, bir e-kitap yayınlama kararı aldım. Erken uyanma alışkanlığı hakkında bir yaklaşım geliştirmek için hemen indirip okuyabilinecek bir kitap yayınlamıştım.

Atandıktan sonra çok fazla ilgilenemediğimden dolayı kitabı siteden kaldırdım fakat şuan yeniden yayında. Dilerseniz okuyup, fikirlerinizi de bana yazabilirsiniz.


11 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page