top of page

Age Of Empires'tan Ne Öğrenebiliriz? - 2

Age of Empires oyunundaki en sevilen haritaların başında "Black Forest" haritası geliyor. Neden mi? Çünkü bolca ağaç var. Oyuna başladığın andan itibaren ağaçları kesip hemen asker çıkarmaya başlayabiliyorsun. Peki bu durum oyunu kazanmaya yetiyor mu? Yani en çok askeri çıkaran mı, en çok ağacı kesen mi bu oyunu kazanıyor yoksa farklı bir etken mi var?



Kaynakların bol olması ya da az olması oyunu etkilemiyor. Her oyuncu aynı şartlarda oyuna başlıyor. Burada farkı yaratan o kaynakları iyi tespit etmek ve sonrasında da kullanmaktır. Peki gerçek hayatta da böyle mi?


Mesela kıt kaynakları olan bazı ülkelerin dünyanın en zengin ülkeleri haline dönüştüğünü görüyoruz. Tam tersi yeraltı kaynakları bakımından zengin ülkelerin dünyanın en geri kalmış ülkeleri haline geldiğini de biliyoruz. O zaman burada kaynakları iyi tespit etmek ve kullanmak gerekiyor. Cansız kaynakları ve canlı kaynakları...


Örneğin sizin ülkenizde bolca X madeni olsun. O madeni işleyecek bilginiz ve teknolojiniz yoksa hiçbir işe yaramaz. Başka ülkelerdeki X madenini işleyen firmalara maden satmaktan başka bir şey yapamazsınız.


Öğrenci olduğunuzu düşünelim. Bir öğrenci 2021 yılında dünya tarihinde hiçbir öğrencinin sahip olmadığı kaynaklara sahip. İnternet, telefon, kütüphaneler, kitaplar, öğretmenler... Burada kaynakların bol olması o öğrencinin başarısını etkiler mi? Eğer o kaynakları kullanacak çalışma azmi, hedefleri, planı ve programı varsa EVET! Yoksa o kaynakların hiçbir anlamı yok demektir.


Age of Empires oyunu kaynakları tespit edip o kaynakları en iyi şekilde kullanmamızı sağlayan becerilerimizi geliştiriyor. Peki nasıl mı? Burada Age of Empires oyununun bizlere öğrettiği ikinci derse geçiyoruz:


2. "A" ve "B" Planlarını Birlikte Yürütme


Hedeflerimizi belirledikten sonra bir plan doğrultusunda çalışmaya başlarız. O plan işe yaramazsa çoğu insan hedefinden vazgeçer. Bazıları ise B planını uygulamaya başlar. Fakat iki ayrı plan demek 2 ayrı zaman demektir...

1 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page