top of page

Salgın Sonrası Karate Maçları - 2

Bu bölümde Karate maçlarında yer alan sorunları yazıp, kendi bakış açımla çözümlerini de sunacağım.


Birinci Sorun: Hijyenden Uzak Tuvaletler ve Soyunma Odaları


Şuana kadar katıldığım hiçbir maçta temiz bir tuvalete denk gelmedim. Sadece maçlara herkesten erken gitme alışkanlığımdan dolayı, sabah kimse yokken temiz tuvaletleri temiz görmüşümdür o kadar. Benim anlamadığım şey, yarışma için bir spor salonu tutuluyor. Bu salonların neredeyse tamamı bakanlığa bağlı salonlar. İçlerinde temizlik elemanları da var. Peki neden tuvaletler gün içinde temizlenmiyor?


İstanbul'un en büyük spor salonlarından birinin sürekli klozetlerinin kırık, tuvalet kapılarının da sökülmüş olduğunu görüyordum. Hem de bunu 1 defa değil, her gittiğimde... Bu bize yakışmıyor...


Biz Karatecilerin kıyafetleri beyazdır. Temizliği ve saflığı ifade eder. Hocalarımız, Dojolarını sürekli temiz tutmak için çabalarlar. Bu sadece bir işletmenin temizliği için değil Karate-DO felsefesinin verdiği anlayışla yapılır. Fakat maçlarda biz yetişkinler o leş gibi tuvaletlere girmek için neden parmak ucunda yürümek zorunda kalıyoruz? Çocuklar beyaz Karate kıyafetleriyle çamurlu tuvaletlerde üstlerini kirletiyorlar. Neden?


Bizim gibi, dünyaya karşı temizlikle övünen bir toplum için bu çok olumsuz bir durumdur.


Birinci Soruna Çözüm Fikirleri:

  • Temizlik elemanları sayısı artırılmalıdır. Belirli saatlerde tüm soyunma odaları ve tuvaletler temizlenmelidir. Temizlik sonrasında basit ya da püskürtme aletleriyle her yer dezenfekte edilmelidir. Bu işlem 15-20 dakika içerisinde tamamlanabilir. İnanmıyorsanız salgın sürecinde salonunu 2 ders arası temizleyen hocalarımıza sorabilirsiniz.

  • Antrenörler sporcularına tuvaletlerin ve soyunma odalarının nasıl temiz bırakılacağı ile ilgili eğitim vermelidir. "Nasıl görmek istiyorsan öyle bırak" yaklaşımı herkes için geçerli olursa temizlik sürekli hale gelir.

  • Spor organizasyonları belirli hijyen şartlarını sağlayamıyorsa, faaliyetleri durdurulmalıdır.



19 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page