top of page

Üretkenliği Artırma Yolları - 2

Güncelleme tarihi: 22 Ara 2020

Önceki yazıda daha üretken olmak için 3 kilit nokta olduğundan bahsetmiştim. Bunların ilki "Teşvik Edilin ya da Teşvik Olun" noktasıdır.


Küçükken sadece yapmamızı istedikleri şeyleri büyüyünce nasıl yapmamız gerektiğini bizlere anlatırlar. Çocuklar yaptıkları işlerin nasıllarını da kendileri keşfetmelidirler. Buna "Öğrenmeyi Öğrenmek" denir. Üretken olmak için kendimize sınır koymadan sadece uygulamalıyız. Çocukluğumuzdaki gibi...


Zihnimde kalan anılardan biri de Fen Bilgisi dersindeki basit bir devre kurma ödevidir. Kablo-Anahtar-Lamba sistemi yani. Evde bu devrelerden onlarcasını yaptıktan sonra ödev olarak farklı bir şey yapmak istediğimi hatırlıyorum. Sonunda benim devremde alarmın önünden bir cisim geçirdiğinizde lamba yanıp sönerken alarm çalıyordu.


Çocukluk, üretken bir karakter oluşturmanın en kritik dönemidir.


Peki sizin çocukluğunuz nasıl geçti? Eğer teşvik edildiğinizi düşünmüyorsanız GEÇ DEĞİL! Yaşınız kaç olursa olsun şimdi üretmeye başlayabilirsiniz. Bu yazının sonunda üretkenliğinizi tecrübe edeceğiniz araçlar hakkında bilgiler vereceğim.


2. Devamlılık İlkesi


Taşı delen suyun gücü değil; damlaların sürekliliğidir. Bu söz en sevdiğim klişedir. Doğrudur. Her zaman çalışır.

Hiçbir Tsunami çarptığı kayayı şekillendirmez. Kayaları kum haline getiren güç, yüzyıllar boyunca gidip gelen dalgalardır.


Daha üretken olmak için sürekli deneme yapmamız gerekir. Örneğin beste yapmak istiyorsak kendimizi yargılamadan, bestenin bir başka şarkıya benzeyip benzemediğini umursamadan sürekli deneme yapılmalıdır.


Bence bir fikri hayata geçirmede özgün olma çabası, insanı durgunlaştırır. Büyük sanatçılar, başka bir sanatçıya özenerek yola çıkarlar. Yeni bir fikir bulmaktan daha önemlisi herhangi bir fikri, sadece iyi olduğunu düşündüğümüz için uygulamaktır.


Uygulama yapmanın önündeki en büyük engellerden biri farklı olma çabası diğeri mükemmelliktir. Unutmayın ki hiçbir işin ilk hali mükemmel değildir.....

19 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page