top of page

Öğrenciliğin Kritik Eşiği: Yaz Tatili


1. sınıfa başlayan bir öğrenci zorunlu eğitim çağının sonuna yani 8.sınıf sonuna kadar 7 tane 3 aylık yaz tatili geçirir. Bu da yaklaşık 2 senelik bir süreyi kapsar. Öğrencilerin gelecekteki akademik ve sosyal başarılarında yaz tatillerinin payı büyüktür.

Öğrenciler ailelerinin ekonomik ve sosyo-kültürel durumlarında göre tatillerinin büyük bir kısmını şekillendirir. Çocukların verimli tatil geçirmelerinde veliler en önemli etkendir.

Velilerin son yıllarda çocuklarından daha fazla sınav kaygısı yaşadığı gerçeğini göz önüne alırsak, çocukların evlerinde geçirdiği zaman "boş" olarak nitelendiriliyor. Ardından çocuklar ülkemizin en ıssız köşelerinde bile bulunan TEOG kurslarına gönderiliyor. Zamanları "dolu" geçsin diye...


Einstein'ın "Delilik, her zaman aynı şeyi yapıp farklı sonuçlar beklemektir." sözü, tam da eğitim için söylenmiştir. Bir öğrenci, derslerinde başarısız ise başarılı olmasını için daha fazla süre ders çalışması söylenir. Fakat öğrenciler yine aynı sonuçları almaya devam ederler.

Peki neden?

Çünkü çocukların bir üst aşamaya ilerlemek için gereken becerileri ve farkındalıkları yoktur. Aslında yoktur demek yerine bu beceriler ve farkındalıklar çocuklara verilmemiştir desek daha doğru olacaktır.

Bir çocuğun, karşılaştığı sorunları çözmek ve pes etmesi arasında bir beceri öğrenimi ve farkındalığı gerekir. Çocuk sabretmeyi, yeni yollar aramayı, farklı düşünmeyi veya araştırmayı öğrendiyse, ister TEOG'ta ister günlük hayatın sorunlarında her zaman başarır ve ilerler. Fakat çocuk sorunun karşısında annesinden veya babasından el beklerse, sorunu çözmek yerine ötelerse hiçbir alanda da ilerleyemeyecektir. Bir çocuğun bu yönden ilerlemesi ancak ve ancak edineceği fikirler ve becerileriyle mümkündür.

Yaz tatili de bunun için mükemmel bir fırsattır.

Peki çocukların yeni beceriler kazanıp farkındalıklarının artırmaları için yaz tatillerinde neler yapılabilir?

* Çocuklar yaz tatillerinde yeni bir sporla tanıştırılıp, bu spor devam etmesi için teşvik edildiğinde fiziksel becerilerinin artması bir yana, disiplin ve tekrar etmenin hayatında yarattığı etkiyi öğrenecektir. Bir işte ustalaşmak için egzersiz yapmanın önemini anlayacaktır.

* Yeni bir enstürman çalmasını öğrenmek mükemmel bir uğraştır. Müzik, duyguların matematiğidir ve bir çocuk duygularını müzikle ifade edebildiğinde zihni sakinleşecek ve kendini daha çok sevecektir.

* Seyahat etmek, harika bir tercihtir. "Çok okuyan mı yoksa çok gezen mi?" sorusuna verebilecek en iyi yanıt: ÇOK GEZERKEN ÇOK OKUYAN! olacaktır. Tabi bu benim yanıtım. Çünkü bunu çokça tecrübe ettim. Bir çocuk yaz tatilinde bolca seyahat ederse, görsel hafızasına kaydettiği yerler, insanlar ve olaylar tüm yaşamını etkileyecektir.

Çocuklar, yaz tatillerini değerlendirdiği ölçüde okula hazırlanırlar. Bu nedenle velilerin çocuklarının daha donanımlı olmalarını sağlayacak etkinliklere yönlendirilmesi, onlar için yapılabilecek en güzel yaz hediyesidir.

34 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Son Yazılarım

bottom of page